Jaký foťák na takové to cvakání

Kompakt nebo zcadlovka?

Nejčastěji se lidé ptají na to, jakou bych jim doporučil zrcadlovku. Moje první otázka tedy je, co s tím přístrojem budou fotit. Většina odpoví, že dovolenou, rodinu děti. Abych se přiznal, dle mého osobního odhadu má 99% lidí zrcadlovku naprosto zbytečně a vlastně jen zpocitu, že si ji můžou dovolit. A tak tahají zhruba kilo až dvě navíc, kamkoli jedou na dovolenou, aby si vzápětí polovinu věcí nafotily mobilem, nebo vyrobily fotky v extrémním rozlišení, posléze vyvolané před droxi nebo fotolab na formát 9×13 nebo 18×15 do alba, popřípadě je hodily na facebook nebo nechali ležet na disku.

Takže, pokud nehodláte fotografie prodávat do fotobanky, tisknout plakáty (i na ty stačí kompakt) dělat profesionální práci pro časopisy, nebo nebudete muset dělat výřez nějaké fotografie, je kompakt jasna volba a zrcadlovka vyhozené peníze a zbytečná zátěž do batohu. (malá vsuvka. Já všechny věci, které jsem popsal v poslední větě dělám s kompaktem a nikdo to nikdy nepoznalJ až na par foto editorů z novin, co evidentně nerozumí dané věci a tvrdošíjně trvají na focení fotek nejnovějším modelem zrcadlovky, ale to je holt česká republika)

Výhoda kompaktu proti zrcadlovce:

Jednou z nich je váha. Kompakt má v extremu max 500g is objektivem. U zrcadlovky se malokdy dostanete pod 1Kg.

Velikost. Tak tady je to zřejmé.

Odpadá nutnost měnit objektiv při focení různých věcí. Ano můžete mít nasazen nějaký univerzal, ale ten základní většinou není nic moc a nějaký který má smysl je o několika 10 tisíc korun.

Málokomu uniká ještě jedna věc a to, že při výměně objektivu hrozí vniknutí prachu na snímač, což u uzavřeného systému kompaktu hrozí mnohem méně.

Druhy fotoaparátů

Malý kompakt (kabelkáč)

Spíše zápisník večírků, výletů, focení selfie, rodinné oslavy  podobně. Tady se pohybujeme v ceně do třeba 6000 Kč. 98% lidí by si s tímto přístrojem v pohodě vystačila. Viz text na začátku článku a také to že 95% lidí nepozná rozdíl v kvalitě fotek.

Střední třída (poloprofi) velký kompakt

Reportáže, promo fotky, focení portrétů a podobně. Kategorie od 8 do 100 000 (Leica). Tady tohle je kategorie se kterou by si klidně vystačila 95% reportérů z novin a fotografů na koncertech jak tak pozoruju. Tady už se vyplatí mít nějaké znalosti, tyhle fotáku už zvládájí manuální režim a některé mají i hledáček, jehož odstranění osobně považuju za největší fajl výrobců.

Zrcadlovka.

Tohle tu rozepisovat nebudu, 99,9% ji nepotřebuje a když nahodou jo, tak klidně napišteJ

 

Triky prodejců

Tak jsem si vybrali kompakt a jdem na triky, které mají udělat z foťáku nejlepší mašinu a ve výsledku je to všechno trochu jinak.

Rozlišení:

14, 20, 40Mpix bombastické rozlišení pro vaše foto… které vyvoláte 13×18…

Opak je pravdou. Pokud kupujete kompakt, což je fotoaparát s malým čipem hledejte co nejmenší rozlišení v megapixelech (Olympus E-1, jedna z prvních profesionálních zrcadlovek měla rozlišení 4Mpix a to je stále dostačujicí pro novinářskou práci, natož pro rodinné foto). Je tojednoduché. Čím více pixelů, tím musí být menší = větší náchylnost k poškození a digitálnímu šumu. Paradox je že menší rozlišení dává u kompaktu kvalitnější obraz v případě že fotíte jinde než za jasného dne na louce..

Zoom:

Další vtipná věc. Výrobce se předhání v tom, kdo udělá u kompaktu větší zoom. Výjimkou není ani 40x zoom. Coz znamená, že si z Olomouce přiblížíte katedrálu Sv. Víta a uslyšíte v ní hrát varhany.

Malé kouzlo tradáá… V ruce udržíte maximálně 3x zoom a pak už půjde obraz do kytek. Proč? Malý pokus. Vezměte do ruky nějaké dlouhé pravítko, nebo smeták a lehce pohněte zápěstím, když se podíváte jaký malý oblouk udělalo a naopak jaký oblouk opsal druhý konec je vše jasné. Při 40x zoom to znamená že pohyb vaší ruky o setinu milimetru, je na druhé straně několik cm. A to už je slušný mazanec.

Co je u fotoaparátu důležité:

Světelnost objektivu.

Tedy čím větší tím lepší. Udává se na objektivu zhruba v tomto tvaru

1:2-5.6 někdy je před touto sadou čísel písmenko F.

Je to vlastně údaj kolik světla projde objektivem. Ideální by bylo 1:1, což už existuje ale cena je trochu jinde. Takže čím menší je první číslo tím lépe a pokdu se vám podaří sehnat kompakt kde je i to druhé malé tak super. Většinou narazíte na 1:2-5-6 (což má třeba můj foťák ) a to už je docela slušné a v 99% případů plně dostačujicí.

Ohnisková vzálenost

Udává se v milimetrech opět na objektivu. Třeba 6-35mm. Čím menší je první číslo, tím z v menší vzdálenosti můžete fotit, třeba portréty. Důležité třeba v místnostech. S 50mm sklem v panelákové koupelně selfie neuděláte, také z důvodu že budete mít krátké ruce.

ISO:

Citlivost. Tedy zjednodušeně. Čím větší ISO tím ve větší tmě můžete dělat fotografie bez toho, aby jste použily blesk. Smutné je, že u kabelkáčů je většinou ISO větší jak 200 nepoužitelné. Takže dělá velmi zrnité fotky, ale většina lidí to nepozná a neřeší, viz nahoře. U větších kompaktů, třeba Canon řada G (mám G12) je to jiné kafe. Zvládají i ISO 1600, což už je slušné i na hůře osvětlenou místnost.

Jo a ještě jedna rada na závěr. Pamětové karty si nekupujte moc velké, maximálně třeba 2Giga. A raději několik. Budete miň brečet až přijdete o fotky na jedné kartě z 5, než o všechny na jedné 16 gigové.