Příprava na focení

1. Na focení si vemte jen opravdu věci ve kerých chtece fotit, pokud fotograf neřeší vše potřebné.  On má taky svoji techniku, a s X kilovou taškou Vám opravdu nepomůže.

2. Pokud fotíte něco co je dovážnější (akt, prádlo atd) doporučuji  osobní setkání s fotografem před samotným focením. Přece jen se lépe fotí s někým koho aspoň trochu znáte.

3. Pokud nemáte možnost potkat fotografa před focením doporučuji říci, že sebou máte doprovod. Skutečnému fotografovy vadit nebude.

4. Dobrý fotograf nechce nacvičené pozy, ale vyžaduje něco jiného. Připravte se na to. Někdy je dosažení dobrých fotek docela gymnastika:)

5. Prohlédněte si portfolio fotografa pokud jdete fotit akt nebo odvážnější fota. A srovnejte několik fotografů mezi sebou. Opravdu je ten co Vás chce svléknout tak dobrý, že se to vyplatí? Akt je náročná disciplína a udělat kvalitu je opravdu náročné.

6. Pokud jdete fotit pořádně si rozmyslete kam až chcete zajít. Neznám nic horšího než nafotit něco odvážného a pak se dozvědět že se nesmí dané záběry publikovat.

7. Domluvte se předem na podmínkách focení.  Co, kde a jak se bude fotit.

8. Na fotografa si vemte telefon a pokud cestujete Tak si ověřte aspoň hodinu předem že focení platí. fotograf Vám musí říct kde Vás vyzvedne a další podrobnosti. Pokud mluví neurčitě raději focení stornujte.

9. Fotograf Vám nikdy nepředá neupravené fotky a tudíž je zbytečné je vyžadovat nebo o ně prosit.

10. Pokud Vám fotograf předá fota, nikdy je dál neupravujte! Fota jsou chraněna autorským zákonem a nejenže jsou fota vizitkou jeho práce, ale ůprava fotografií je trestný čin.  Pokud Vám předal fotky tak jsou takové jak si je přál on. Pokud s eVám nelíbí holt ho musíte poprosit o jinou verzi úprav a nebo si najít jiného fotografa.

 

To je pár rad pro modely/ky. V dalším článku bude pár postřehů pro fotografy.