Squatting je třeba trestat

Nuže pojďme se podívat co to je vlastně squatting. Jde defacto o protest proti konzumnímu způsobu života nastaveného majoritní společností. To znamená platit nájem, plati za všechny akce a kultůru všeobecně atd. Dochází při něm k obsazování nevyužívaných, chátrajicích budov, které jsou udržovány za pomocí vlastních sil v obyvatelném stavu a většinou přeměněny na společensko kulturní centrum.

Ještě pro pořádek. Squtter se rozhodně nerovná feťák, nebo zloděj, ale spousta z nich chodí normálně do práce jako já, nebo Vy. Problém je že spousta lidí squattery s těmito osobami zaměnuje.

Nuže, jako první si dovolím vyvrátit naprosto zcestný argument proti squattingu. Tímto argumentem je věta „Jak by se líbilo tobě, kdyby se ti squatteři nastěhovali do baráku, nebo bytu“ Popř moje oblíbenější „tak si je vem k sobě do bytu, když je máš tak rád.“

Problém je že při squattingu nedochází k vniknutí do prostor které slouží k nějakému účelu, ale pouze do neobývaných a nevyužívaných prostor! Tudíž oba argumenty jsou naprosto zcestné.

Squatting podporuji ze dvou důvodů. Pokud bych totiž vlastnil nemovitost na jejíž opravu a udržbu nemám peníze, zdá se mi nelogické vyhánět z ní někoho jen proto že žije jinak než já, a navíc dochází při jeho obývání k údržbě dané budovy na jeho vlastní naklady.

Dalším důvodem je to, že ve squattech se dějí koncerty a akce na které se obvykle v běžném konzumním světě nedostavá místa a nebo, je jejich komerční organizace příliš drahá. Výstavy mladých umělců, koncerty začínajicích kapel a podobně.

Hlavní důvod proč ale podporuji squatting je ten, že nikdo z nás nemůže vědět jak v budoucnu dopadne. Zda neskončí třeba na ulici a taky nebude muset přespávat v opuštěné budově, v tento moment bych rád slyšel argumenty všech radikálních odpurců squattingu o tom, že v cizím baráku nemám co dělat a hotovo!

Znovu ale musím říct, že rozhodně nejsem pro porušování zákonů této země, jsem spíše pro jistou míru tolerance v případě této subkultury jak ze strany majitelů nevyužívaných budov, tak ze strany policie, zvláště v případě kdy squatt vede ke zlepšení stavu budovy a rozvoji kulturně společenského života.