Pražíme kafe
Prázdná hospoda, je deštivo a jediný návštěvník je můj kamarád se zájmem o kafe, k jehož přípravě se stočila diskuse u baru, kde si dával svého ležáká. Kdysi jsem dostal zelenou kávu z etiopie a tak nám přišlo jako dobrej nápad zkusit ji udělat tak nějak po staru na koleni (v hrnci.
První věc je, že ji musíte míchat opravdu zběsile. po nějakých 3 minutách začne konečně hnědnout a po dalších cca 5 se ozve první praskání a po dalších dvou jste zhruba v této fázi
Protože byla plná slupek které se uvolní při pražení je potřeba vzduchem vyfoukat slupky ven. No nemáme ventilátor atak jsem kávu přesypával ve dvou miskách a vyfoukával slupky pusou.
Další fáze bylo třídění na barové desce a odstranění spálených, nedopražených nebo defektních zrn, která by kazila chuť této kávy. Nechtělo se nám čekat na odvětrání kafe a tak jsme proti pravidlům udělali kávu hned.
No po práci která trvala dalších 5 minut jsme bohužel zjistily, že nemáme váhu. Takže espresso bohužel, no naštěstí máme džezvu a tak jsme kávu praženou takto, udělali metodou starou jako káva sama. Protože vím že dvě plné čajové lžičky kávy jsou 8 gramů cca. Po namletí káva voněla jako klasické kvalitní kafe.
No a jdem na to!
Káva dobrá, neměla tak plné tělo jako káva pražená v mašině, ale možná to bylo i tím že jsme ji nenechali odpočinout. tak třeba příště.