Kafe

Pražíme kafe

Prázdná hospoda, je deštivo a jediný návštěvník je můj kamarád se zájmem o kafe, k jehož přípravě se stočila diskuse u baru, kde si dával svého ležáká. Kdysi jsem dostal zelenou kávu z etiopie a tak nám přišlo jako dobrej nápad zkusit ji udělat tak nějak po staru na koleni (v hrnci.

702866_10208004882462856_1654364775_n

První věc je, že ji musíte míchat opravdu zběsile. po nějakých 3 minutách začne konečně hnědnout  a po dalších cca 5 se ozve první praskání a po dalších dvou jste zhruba v této fázi

12380063_10208004928424005_489875795_n

Protože byla plná slupek které se uvolní při pražení je potřeba vzduchem vyfoukat slupky ven. No nemáme ventilátor atak jsem kávu přesypával ve dvou miskách a vyfoukával slupky pusou.

12399082_10208004936504207_1589744036_n

Další fáze bylo třídění na barové desce a odstranění spálených, nedopražených nebo defektních zrn, která by kazila chuť této kávy. Nechtělo se nám čekat na odvětrání kafe a tak jsme proti pravidlům udělali kávu hned.

IMG_20151217_211110

No po práci která trvala dalších 5 minut jsme bohužel zjistily, že nemáme váhu. Takže espresso bohužel, no naštěstí máme džezvu a tak jsme kávu praženou takto, udělali metodou starou jako káva sama. Protože vím že dvě plné čajové lžičky kávy jsou 8 gramů cca. Po namletí káva voněla jako klasické kvalitní kafe.

IMG_20151217_212059

IMG_20151217_212526

No a jdem na to!

IMG_20151217_212713

12398987_10208005010986069_1469319125_n

Káva dobrá, neměla tak plné tělo jako káva pražená v mašině, ale možná to bylo i tím že jsme ji nenechali odpočinout. tak třeba příště.